Return to Website

Să vorbim despre filmul și televiziunea românească de pretutindeni!

Loc unde puteți spune orice... (dacă nu vedeți semnele diacritice faceti click-dreapta pe butonul de la maus si alegeti setul de caractere central european ;-)

Search For Similar Forums  ·  Get A Message Forum  ·  Return to Website
Start a New Post      Board|Threaded
Author Comment
o.b.

IP: 212.0.209.84

Jul 10th, 2000 - 2:26 AM
Viitor de aur scoala romaneasca de film are ;-)

Viitor de aur scoala de film are

Dragos-Bogdan Iuga, inginer si regizor premiatE un paradox dovedit; productia cinematografica romaneasca e muribunda, dar avem o foarte buna scoala de film. Ultimul succes a fost inregistrat la Festivalul International al Filmelor de Scoala de la Munchen, unde selectia romaneasca a UATC a fost singura premiata, dintr-un numar de scoli de film din 25 de tari. Editia a 25-a a acestui festival, la care invitat de onoare a fost Milos Forma, a adus Romaniei inca un premiu, cel mai mare: Dragos-Bogdan Iuga, student in an terminal la UATC a primit pentru filmul "Nu" Premiul pentru regie in valoare de 3000 de marci, acordat de presedintele juriului, regizorul Fridrik Thor Fridriksson. Dragos Iuga a fost oaia neagra a facultatii. A absolvit si Constructiile si este si autor de poezie debutand in volum, dupa mai multe premii, in urma cu 4 ani.

A inceput sa studieze la Universitatea Tehnica de Constructii in 1991. Doi ani mai tarziu si-a pierdut tatal, asa ca a petrecut un an mergand la Cinemateca. Un prieten l-a sfatuit ca, daca tot pierde timpul, sa dea examen la regie film. Avea 15 restante in toamna. A luat examenul la regie din prima. Apoi a mers cu facultatile in paralel, iar dupa ce a terminat-o pe prima si-a gasit de lucru prin jurul universitatii din Matei Voievod. "Eu am «ctitorit» benzinaria Agip din zona. Ea mi-a incununat cariera, desi am pus umarul si la Hotelul Flora si la Fabrica de Bere Tuborg." Primul an de facultate l-a facut la clasa Stere Gulea - Laurentiu Damian. "Au dat cu mine de pereti, asa ca in anul urmator m-am mutat la Lucian Bratu - Copel Moscu. Am stat repetent anul II, dupa care m-am mutat din nou la clasa lui Zizi Bostan, unde am si ramas pana la sfarsit. Mi-a spus: «Despre tine am auzit si bune, si rele, dar daca o sa-ti faci treaba cum trebuie, n-o sa avem probleme»."

N-au avut, dar Bogdan Iuga a facut in continuare nazbatii. A dorit sa faca un documentar, "Camila vecinului", despre un fotograf care se plimba pe Litoral cu o camila dupa el, si a trisat regulamentul facultatii, care prevede ca in anul II nu ai voie sa te indepartezi ca sa filmezi la mai mult de 30 km de Bucuresti. A fost detectat, a amanat proiectul pentru filmul de diploma. In 1999 a facut "Micul intreprinzator", documentar despre un coleg pitic ce si-a facut o firma de constructii bazandu-se pe faptul ca, fiind considerat handicapat, e scutit de impozit. Filmul demonstra tocmai faptul ca baiatul nu e deloc handicapat, ci doar mai scund decat media. Tot anul trecut a realizat filmul de fictiune "Nu", povestea unui copil care merge in vacanta la bunic, la tara, bunicul fiind muribund. "E un film despre refuzul copilului in fata mortii, despre incercarea lui, printr-un gest spontan, de a indeparta moartea. Reuseste." Cu "Nu" (exercitiu de imagine al colegului Peter Velciov) studentul s-a prezentat la Festivalul de la Poitiers, in Franta (februarie 2000), iar in aprilie a obtinut la Filmfest Dresda Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, premiu in valoare de 5000 de marci. Tot cu "Nu" a fost in ianuarie la prestigiosul Festival Premiers plans de la Angers, unde a cunoscut-o pe regizoarea Agnes Varda. I-a povestit subiectul unui film pe care deja il turnase, dar care nu era gata. "Sunflower" a fost facut cu pelicula de la Castel Film. "A fost incredibil, Vlad Paunescu mi-a spus da la trei zile dupa ce i-am lasat proiectul." Este un film scurt si ironic despre eclipsa, sarjand pe ingeniozitatea taranului roman, care, in conditiile in care floarea-soarelui isi rupe derutata tija in momentul eclipsei, ii fixeaza capul cu niste furci. "Chestia buna era ca vorbeam despre eclipsa nearatand decat floarea-soarelui. Dar nu mi-a iesit partea cu animatia. Daca filmul ar fi fost gata si l-as fi trimis pe 11 iulie in America, m-as fi ales cu o gramada de bani. Agnes Varda a fost insa foarte interesata de subiect si mi-a spus ca atunci cand filmul va fi gata sa i-l trimit ca sa ma ajute sa-l distribui in Franta." Tot la Angers, Dragos Iuga a cunoscut si niste producatori francezi care s-au aratat interesati de mapa lui de proiecte. "Vor sa facem un calup de scurtmetraje pe care sa le distribuie in Franta. Curios e ca tocmai aceste proiecte mi-au fost respinse la concursul de credite organizat de O.N.C." Mare paguba. "Nu" este prezent acum la Festivalul de la Karlovy Vary (impreuna cu inca 3 filme ale colegilor), iar la jumatatea lunii august va pleca spre Sao Paolo (impreuna cu "Promo" de Andrei Enache), unde se desfasoara unul dintre cele mai tari festivaluri de profil. Acolo nu se dau premii, dar "e singurul festival unde producatorii americani vin sa bata palma".

Acum, despre Festivalul de la Munchen. In anii trecuti, presedintii juriului au fost, printre altii, Win Wenders, Alan Parker, Marco Bellocchio, Volker Schlondorff. Selectia Romaniei a cuprins peliculele: "Sagrada Familia", "Horoscopul chinezesc", "Filmul... cum era?", "Voill'", "Promo", "Diabolique 3", "Schimb carnet studentesc...", "Camera de plans", "Centimetrul patrat", "Parada", "Adrian, copilul minune" si "Livret militar". UATC n-a primit bani, ci o statueta reprezentand o camila, trofeu primit de la echipa premianta de anul trecut. In acest an, invitata de onoare a fost scoala de film de la Columbia University, unde Milos Forman este profesor. Festivalul a fost la a 20-a editie, dar a fost a treia oara cand F.F.F. Bavarian Film Fund a oferit premiul cel mare, de 3000 de marci, premiu care i-a revenit lui Dragos Iuga, al carui film a fost ales de presedintele juriului.

"Sa spun ca n-am sanse in Romania ca tanar cineast? Se stie. Toti prietenii mei buni, care au terminat Constructiile, sunt acum in Canada si castiga bani. Eu, pana una-alta, am asteptat sa-mi termin facultatile. As vrea sa-i numesc la sfarsit in mod special pe Copel Moscu, el mi-a deschis apetitul pentru film, si pe Elisabeta Bostan, care mi-a incurajat decizia de a face film. Au avut incredere in mine." Asteptand sa faca, cumva, rost de 900 de dolari ca sa-si plateasca drumul pana la Sao Paolo, Dragos Iuga isi petrece timpul liber citind ziarele, o ocupatie profitabila, pentru ca in ele gaseste o gramada de subiecte de film.

Iulia Blaga

------------------------------------------------------------------

o.brega

powered by Powered by Bravenet bravenet.com